Vraščanje dlak

Rdeče pikice in vneta koža zaradi depilacija ali puljenja dlak lahko že zjutraj pokvarijo še tako lep dan, če ne morem obleči svojega najljubšega krila. Zanimivo bi bilo vedeti, kako so ta problem reševale Egipčanke, ki naj bi bile dobesedno nore na gladko kožo, vendar ne samo iz estetskih, tudi iz praktičnih razlogov; z depilacijo so namreč preprečevale širjenje bolezni in zajedavcev kot so uši ali katera druga "plazeča golazen".

Higiena je danes precej drugačna kot je bila v starem Egiptu, ravnotako pa velja, da so dlake, ki rastejo nižje od nosu, absolutno neprimerne in nezaželene. Od nas žensk se pričakuje, da smo v vsakem trenutku urejene, gladka in neporaščena koža brezpogojno sodi zraven. K sreči imamo na voljo dovolj različnih pripomočkov za odstranjevanje dlak; od britvic, strojčkov, voskov v tisoč in eni barvi, vonju in okusu, sladkorne paste pa vse do laserjev.

Kar sem se v pretekllih letih dela v salonu naučila je, da vsaka metoda depilacije ni primerna za vsako kožo; nekaterim je čisto dovolj britvica, medtem ko voska sploh ne prenašajo, pa nekdo drug ne more brez njega… če se ti dogaja, da koža protestira in se pojavljajo vnetje, mozoljčki, vraščanje, ki povzroči srbečico, je čas, da začneš razmišljati, kako se lotiti težave. Zato sem ti pripravila kratek video o tej težavi:

Vraščanjem dlak je pogostejše, kot si misliš
Če ti je kaj v tolažbo: vraščanje dlak in vnetje kože po depilaciji je težava, s katero se srečuje najmanj polovica žensk. Tudi moški niso izjema. Zato se tudi tako veliko število strank odloči za bolj dolgoročno rešitev; trajno odstranjevanje dlak z laserjem. Včasih tudi po nasvetu zdravnika. Več o tej metodi si lahko prebereš na zapisu: trajno odstranjevanje dlak z laserjem.

Vrniva se nazaj k vraščanju. V osnovi do te težavi prihaja, ker dlaka ne prodre skozi kožo.

 

   Dlaka ne prodre skozi kožo, kadar je koža predebela ali pretrda, oziroma kadar dlaka enostavno ni dovolj močna. Ustavi se pod površino, na koži pa to opazimo kot vraščanje, ki ga lahko spremlja tudi vnejte.

   Dlake zrastejo iz lasnih mešičkov. Kadar so ti mešičk neravni ali skodrani, iz njih zrastejo "neravne", "ukrivljene" oziroma skodrane dlake. Takšna dlaka se običajno ukrivi tudi na površini kože in namesto, da bi rasla navzven, raste nazaj v kožo.Poprova meta in sivka

Poprova meta vsebuje večje količine mentola. V kozmetiki se ga uporablja zaradi njegovega hladilnega in osvežilnega učinka, preprečuje tudi srbenje. Mentol deluje na žile: najprej povzroči oženje, nato pa širjenje in povečano prekrvavitev. Poškodovano tkivo se tako hitreje celi. V kombinaciji s sivko, ki zavira mikroorganizme in pomirja razdraženo kožo.

Britje
Po pripovedovanjih se največ vraščenih dlak in vnete kože pojavlja ravno po britju. Da rezilo med britjem lažje drsi po koži, kožo napnemo. In lahko jo napnemo preveč, dlaka hitro zdrsi nazaj v kožo, težje pa najde pot nazaj ven. Rezultat je vraščanje. Drugi problem pri britju je, da rezilo pušča oster rob in dlaka ponovno težje predre kožo. Spet ista zgodba.

Puljenje
Ne glede na to, ali uporabljaš strojček, vosek ali smolo, so po puljenju dlake šibkejše, z leti jih se tudi zredčijo. Težava pa nastopi, ko pri puljenju lahko del dlake ostane pod kožo in težje pride na površino, podobno kot če pri britju preveč napnemo kožo. To privede do vnetja dlačnega mešička, za kar obstaja strokovni izraz: psevdofolikulitis.Da se bom čim manj vraščalo
Situacija ni brezupna, z nekaj malega dodatne pozornosti, je možno vraščanje ukrotiti s pomočjo poprove mete in sivke.

Če si dlake briješ: vedno uporabi svežo britvico. Je bolj ostra, na njej pa ne bo bakterij ali nečistoč, ki so potencialni povzročitelj vnetja.
Pred britjem ali pujenjem: si privošči piling, ta bo kožo zmehčal in dlake se bodo lažje prodrle na površje.
Po depilaciji: kožo razkuži. Lahko uporabiš pršilo Naturoderm ali Phyt's Post-epil.


Post epil - Pršilo proti vraščanju dlak

Vnetje kože in vraščanje dlačic, lahko preprečiš z uporabo pršila Phyt's Post-epil.

Post-epil

- po depilaciji ali epilaciji deluje proti vraščanju,
- prepečuje vnetje, ekcem in srbenje kože zaradi odstranjevanja dlak,
- pomiri kožo,
- prepreči rdečiepikice, ki se pojavijo zaradi puljenja,
- zavira mikroorganizme in preprečuje vnetje kože,
- preprečuje nastanek hiperpigmentacije,
- preprečuje nastanek brazgotin,
- razkuži in zavira "mozoljčke", ki se pojavijo med stegni, v dimljah, na zadnjici ali hrbtu.