Trajno odstranjevanje dlak z "laserjem" Featured

Če tudi ne sodite med tistih nekaj % matematičnih genijev, sem prepričana, da boste zlahka naredili preprost matematični izračun, ki vam bo dal odgovor: ali je trajno odstranjevanje dlak uporavičena naložba ali ne. Gledano izključno iz finančnega vidika, koliko denarja je potrebno odšteti za britvice, pa pene, kreme ter gele za britje, ali obisk pri kozmetičarki za voskanje v petih letih? Potem moramo prišteti še čas, ki nam ga vedno primanjkuje. In na koncu še vse nerodne poteze, ko se urežemo točno takrat, ko je to najmanj potrebo (saj ne da bi kdaj bilo potrebno) za nameček pa se še vname koža.

S preračunavanjem se ukvarjajte sami, lahko pa vam povem, da je strank, ki se odločajo za trajno odstranjevanje dlak, vedno več. Razlogi so različni: po eni strani estetski po drugi praktični.

Depilacija proti epilaciji

Depilacija je odstranjevanje dlak na površini kože, kot je recimo britje, medtem ko epilacija pomeni odstranjevanje dlak pod površino kože na primer z voskom, epilatorjem, pulzno svetlobo…

Na kratko sem strnila nekaj najpogostejših vprašanj o laserski epilaciji.

Čudežna naprava, ki uničuje dlake
V bistvu sploh ni tako čudežna, le rezultati so tisti, ki nam lahko bistveno olajšajo življenje. SHR naprava (SHR je kratica za: »super hair removal«), pogovorno ji pravimo kar laser, čeprav ne gre za pravi laser, zato tudi v naslovu pišem o "laserju", ampak napravo, ki oddaja pulzno svetlobo. Kakorkoli naj gre za pravi laser ali SHR, v obeh primerih je cilj zmanjšanje poraščenosti.

Deluje pa tako: ko pigment v dlaki absorbira svetlobo iz SHR naprave, to povzroči segrevanje. Svetloba tako povzroči dovajanje toplote v čebulico dlake z nizko intenziteto in zaporedno ponavljajočimi sekvencami. Toplota je dokaj šibka, da ne povzroča bolečin ali poškodb, hkrati pa dovolj močna, da uniči čebulico v lasnem mešičku. Ker lasni mešiček vsebuje več pigmenta je temnejši od kože, zato absorbira več svetlobe kot tkivo, ki obkroža dlako. Tako toplota v mešičku raste hitreje kakor v koži. Ko se mešiček že poškoduje, je koža še vedno nepoškodovana.
 
Trajno ne pomeni doživljenjsko
V teoriji res velja, da ko enkrat uničimo lasni mešiček, iz njega ne bo nikoli več zrasla dlaka. Praksa pa je pokazala, da lahko nekatere celice v koži in hormoni obnovijo uničen lasni mešiček. Poleg tega se zgodi, da se celice v mešičku izmuznejo laserju in preživijo. To pa daje ustrezne pogoje, da se s časom, tudi po najbolj uspešnih tretmajih, mešički obnovijo in dlake po nekaj letih ponovno zrastejo. Po naših izkušnjah dlake ponovno zrastejo nekje po 3-5 letih.
 
Koliko tretmajev potrebujem
V povprečju stranke opravijo med 8 in 10 tretmaji. Najpomembnejši razlog za ponovitve je cikel rasti dlak. Za uspešno uničen dlačni mešiček, moramo dlako obsvetiti takrat, ko je v aktivni fazi rasti. V povprečju je največ ena tretjina dlak v danem trenutku v fazi aktivne rasti, kar pomeni, da bi po najboljšem možnem scenariju morali opraviti 4 obiske, žal pa so tu še drugi dejavniki, ki vplivajo na število obiskov: hormoni, metabolizem, gostota poraščenosti, spol, starost...

O uspešni seriji tretmajev govorimo takrat, ko se poraščenost zmanjša za najmanj 80%.

Pred in po tretmaju


Pred tretmajem je dlake potrebno pobriti, tako da dolžina dlak na tretmaju ne bo presegala 1 milimeter dolžine. Enako velja med tretmaji. Po tretmaju lahko koža rahlo pordi, vendar rdečica izgine v nekaj dneh. Prvih 24 ur po tretmaju na kožo na kože ne nanašajte kozmetičnih sredstev, teden dni se izogibajte bazenov in savne, tri tedne pa soncu in solarijev.

Varnost
Kakšen fizik bi verjetno tole pojasnil precej bolje kot jaz, a naj vseeno poskusim. Naprava SHR deluje v varnem območju spektra svetlobe: nad 560 nm pod 1200 nm, kar je zunaj območja, ki povzroča opekline ali karcinom. Da preprečimo svetlobo izven okvirov varnega, nam omogoča uporaba specialnega filtra. Povedano z drugimi besedami: da, postopek je varen.

Kdaj se odločiti za trajno odstranjevanje dlak
Prvi pogoj, da lahko začnete z laserskim odstranjevanjem dlak, je da morate biti zdravi. To sicer ne pomeni, da ne smete na laser, če malo smrkate, kar pa ne velja za vse tiste, ki so/ste ravno preboleli težje bolezni ali operacije. Zdravje moram postaviti na prvo mesto, zato laser v tem primeru odpade. Enako velja tudi za nosečnice in doječe mamice. Postopka se tudi ne izvaja na mestih, kjer imate kovinske vsadke ali nezaceljene rane ter če vam je zdravnik predpisal zdravila, ki reagirajo na svetlobo.

Za lažjo predstavo, pa si lahko ogledate še kratek filmček:

Če se pojavi še kakšno vprašanje, dvom ali specifičen problem, pa lahko kadarkoli pokličete v naš kozmetični salon ali nam pišete na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.